zeleni-sejem-naslovna-program

Prijazno vas vabimo, da obiščete drugi Zeleni sejem naravnih izdelkov in holističnih storitev – za zdravje, duha in narave okoli nas. Z veseljem bomo z nakupovanjem naravnih izdelkov in druženjem ob pisani rastlinski hrani pozdravljali pomlad in poletje, življenje in cvetenje letošnjega leta.

Veselimo se tudi vseh predavanj in delavnic, za katere si lahko program ogledate spodaj. Se vidimo 11. 6. 2022 v parku Škofijskih zavodov v Šentvidu v Ljubljani.

Splošne informacije

 • Datum: 11. 6. 2022, od 10h – 18h
 • Kraj: Zavod sv. Stanislava, Štula 23, Ljubljana
 • Parkirišče: da
 • Prijazen kuža na povodcu z vami: da
 • Dobra volja: da 🙂
zeleni-sejem-program-predavanj-1

PROGRAM ZELENI SEJEM NARAVNIH IZDELKOV, 11. 6. 2022, od 10h do 18h

OTROŠKI IN IGRALNI KOTIČEK

Ali imate doma kakšno igračo iz naravnih materialov, ki ste jo prerasli, in se na njej le nabira prah? Potem jo prinesite s seboj na Zeleni sejem, poiščite našo čarobno skrinjo zakladov v kotičku @Malihnognaokrog in jo odložite v skrinjo! V zameno za svoje darilo lahko še malo pobrskate po njej in poiščete drug pred-ljubljeni zaklad, ki ga boste lahko odnesli domov! 😊

Podpirajmo skupaj trajnost igre, in omogočimo igračam več življenj, z vtisi in spomini različnih otrok!

otroci-igrace

Hrast Srečko iz čarobne Rečnikove hoste se bo predstavil otrokom in jim bo prebral zgodbo iz otroške slikanice Zgodbe iz Rečnikove hoste: Gozdni bonton.

V nagradni igri, povezani z vsebino slikanice bomo trem otrokom podelili nagrade presenečenja.

hrast-srecko-bere-zgodbo
Karmen Kukovič

ODNOSI IN KOMUNIKACIJA – Prizorišče 1

 • Zakaj smo, ko so srečne ženske, srečni vsi, in obratno?
 • Bi se rad(a) naučil(a) se dotakniti srca, in ne ega moškega, ženske?
 • S kakšno žensko, moškim, partner ne more ne lepo ravnati?
 • Znamo zaznati prave partnerjeve potrebe?
 • Kako razviti pravo harmonijo v odnosu … in harmoničen odnos s partnerjem, družino, taščo, sorodniki …?
 • Kaj v odnosu med žensko in moškim potrebuje ženska in kaj moški?
 • V čem je ključ zvestobe med žensko in moškim ter kaj pomeni prava zvestoba?
 • Ljubosumje, posesivnost in kako biti dober, a ne naiven?
 • Skrivnosti narave ženskega in moškega uma ter ega.
 • Kaj storiti, če sem neopazen/neopazna za ženske/moške?
 • Kako privlačiti pravega partnerja?
 • Prijateljstvo med žensko in moškim?
 • Kako partnerju, staršem, prijateljem in otrokom pomagati postati daleč najboljša verzija samega sebe?
andrej-pesec
Andrej Pešec

Nenasilna komunikacija je orodje, ki človeku pomaga razviti notranje vire, da lahko zaživi avtentično, v stiku s svojimi potrebami in v sočutju do drugih. Po filozofiji nenasilne komunikacije je osnova za sodelovanje stik na ravni potreb in vrednot vseh vpletenih. NVC orodja nas učijo prepoznati in izraziti lastne potrebe, s tem pa tudi prepoznavati in sprejeti potrebe drugega. Ta stik omogoča soustvarjanje rešitev, ki v največji možni meri upoštevajo potrebe vseh vpletenih. Pristop NVC je od sedemdesetih let prejšnjega stoletja naprej razvijal dr. Marshall Rosenberg.

Uvodna delavnica nenasilne komunikacije omogoči, da se naučimo korakov, s katerimi smo bolj jasni v svojem izražanju. Skoraj gotovo ugotovimo, da smo bili vsaj v neki meri in vsaj v določenih odnosih nasilni ali do drugih ali pa do sebe. Skoraj zagotovo ugotovimo tudi, da sami sebe ne znamo v polnosti podpreti v stresnih položajih in morda začenjamo razumeti, katere vrednote so nam v življenju zelo pomembne in zakaj. Če se odločimo nadaljevati z učenjem nenasilne komunikacije, ugotovimo, da je filozofija globlja, kot so nam jo predstavili na uvodni delavnici. Zajema starodavna duhovna načela, ki pa jih lahko ponotranjamo, ko se za to odločimo, vadimo in ostajamo odprti za učenje.

zavod-kajzica
Zavod Kajžica

Včasih so ljudje vstopali v odnose, partnerstva zaradi preživetja. Ženska in moški sta si razdelila opravila in si s tem olajšala življenje. Moški je oral, saj ženska ni imela toliko moči. Ženska je kuhala, saj moški ni znal.

Danes pa imamo vse na dlani. Ženske nismo več odvisne (vsaj za zdaj je še tako) od pridelave hrane, saj jo lahko kupimo v trgovini. Moški so se naučili kuhati, v mnogih primerih znajo celo bolje od žensk.

Očitno je, da se je primarni namen partnerstva izgubil in nastaja vedno več zmede. Odnosi se peljejo na stari način, ki pa ne deluje več. Poiskati je treba nov smisel, o katerem bo teklo predavanje. Kaj je novi smisel partnerstva? Kakšen je pristop in kako v njem delovati?

Novi smisel prinese spremembe, razjasni se pot in odnosi zopet oživijo, tokrat v drugačni luči, ki nas pelje v lepši jutri.

polona-klaric
Polona Klarič

V sodobni družbi si skorajda več ne predstavljamo življenja brez prenosnega računalnika, tablice, pametnega telefona, televizije, družabnih omrežij in svetovnega spleta. Digitalizacija vse bolj in bolj obvladuje vse vidike naših življenj, a tisto, kar je pri sami digitalizaciji zamolčano in skrito pa je to, da se ob intenzivni in pogosti rabi digitalnih medijev sposobnosti naših možganov, vključno s spominom in koordinacijo v prostoru, zmanjšujejo.

Še posebej so tej digitalizaciji izpostavljeni naši otroci in mladostniki, katerih možgani se učijo in razvijajo. Pretirana uporaba digitalnih medijev vodi v pomanjkanje pozornosti, stres, depresijo, govorne in učne motnje ter tudi v vse večjo odtujitev od družbe in osamljenost.

Mladi ljudje za dobro socializacijo potrebujejo druženje iz oči v oči, objem, dotik, nasmeh, bližino sočloveka, kajti le na takšen način se lahko naučijo družabnih in socialnih veščin, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju. Pogled na mladino, ki ves čas bulji v pametne telefone, brska po družabnih medijih in se skorajda več ne pogovarja med seboj, je resnično žalosten.

Kam nas takšna socializacija prihodnjih generacij vodi v prihodnost, o tem se vprašajo le redki. In ravno o tem – kako izstopiti iz začaranega kroga pretirane digitalizacije, motnje pozornosti in prepogoste uporabe digitalnih medijev, vključno s pametnimi telefoni in družabnimi omrežji, boste več izvedeli na predavanju, ki ga bo vodil Robert Goreta. Več o predavatelju si lahko preberete na www.robertgoreta.si.

robert-goreta
Robert Goreta

Delavnica je namenjena vsem, ki želite še bolj aktivno doprinašati v svojem okolju, skupnosti, podjetju. Bodisi ste lastniki podjetij, vodstveni kader ali pa zaposleni. Najprej bomo pogledali v svoje srce in se povezali s prvobitnostjo znotraj sebe. To je naš notranji prostor, kjer čutimo sprejetost, mir, zadovoljstvo, ljubezen, sodelovanje.

Namen je, da začutimo, kakšni smo, ko dejansko delujemo iz te prvobitnosti. Kakšni smo osebno in kakšni smo kot vodje (bodisi sebe ali drugih). Skupaj ozavestimo, da je naše naravno stanje, da delujemo v ljubezni. Vzpostavili bomo stik s tem potencialom in notranjo esenco na način, da lahko kasneje sami to povezavo redno izvajate in iz nje črpate svoj navdih, na kateremkoli področju svojega življenja. Spoznali bomo metodo “čistost namena” in ugotovili, zakaj je pomembna, če želimo kreirati na višji stopnji zavesti, z drugimi besedami – z manj osebnega ega.

light
Light d.o.o.

PREHRANA ZA DUŠO IN TELO – Prizorišče 2

Na kratkem predavanju bodo obiskovalci lahko izvedeli, zakaj je treba zaužiti orehova jedrca pred rekreativno športno aktivnostjo. Kakšna količina orehov jedrc v gramih se priporoča za zaužitje – za otroke in odrasle osebe – ob telesni aktivnosti.     Kako z orehovim oljem po končani rekreativni aktivnost revitalizirati utrujene noge?      Kako pomembno je vsakodnevno zaužitje 30 g orehov.

romanca-recnik
Romanca Rečnik

Zagotovo ste se tudi vi že kdaj v življenju znašli v stresni situaciji in občutili neugodne učinke, ki jih taki dogodki prinašajo – utrujenost, razdražljivost, pozabljivost, nespečnost, slabo počutje in oslabljen imunski sistem. Izpostavljenost stresu namreč poruši naše notranje ravnovesje oz. homeostazo, kar vodi do opisanih težav. Na srečo obstajajo različni načini, kako lahko stres obvladamo.

Najbolj pogosti načini za soočanje s stresom so različne tehnike sproščanja, kot so meditacija in dihanje, ukvarjanje s športom, predvsem jogo, preživljanje časa v naravi, pogovori in druženje s prijatelji, ukvarjanje s hobiji in še bi lahko naštevali. Eden izmed najbolj učinkovitih načinov, vendar na žalost pogosto spregledan, je tudi ustrezna prehrana. 

Na predavanju vam bomo razkrili, kako lahko s pravilno prehrano poskrbite za notranje ravnovesje in boljšo odpornost telesa na stres. Izbira prehrane ima velik vpliv tako na fizično zdravje in našo sposobnost, da se lažje soočimo z nepredvidljivimi dogodki, to, kar jemo, pa vpliva tudi na naša čustva in doživljanje stresnih situacij.

Povedali bomo, katera živila nas pomirjajo, katerim pa se je bolje izogniti, pobližje pa se bomo spoznali tudi z adaptogeni – rastlinami, ki zaradi svojih posebnih aktivnih učinkovin telesu pomagajo pri odzivanju na stres ter okrevanju po njem. Delujejo tako, da spodbujajo zaščitni odziv telesa na stres ter hkrati s svojim stimulativnim učinkom zavirajo izčrpanost in negativne posledice za telo in nam pomagajo, da se telo hitreje vrne v uravnoteženo stanje oz. homeostazo.

Z vami bomo delili tudi nekaj okusnih in enostavnih receptov za jedi, ki vam bodo pomagale v stresnih situacijah, naše druženje pa bomo zaključili z degustacijo.

madhuravita
MadhuraVita

O veganskem prehranjevanju je med ljudmi razširjenih kar nekaj stereotipov: da je enolično, neokusno, hranilno nepopolno, zapleteno in drago. Prehrana nekaterih veganov je sicer morda res tudi taka, kot pravijo stereotipi, a prav v enaki meri lahko to velja tudi za prehrano nekaterih vsejedov. Ob več 100 raznovrstnih rastlinah izključitev nekaj živalskih vrst iz naše prehrane ni dober temelj za te stereotipe.

Ekipa Lačne bučke (www.lacna-bucka.com) z rednimi objavami receptov dokazuje, da je z malo domišljije veganska prehrana lahko zelo pestra in okusna. Naši izračuni kažejo, da je z nekaj občutka za kombiniranje živil lahko veganska prehrana hranilno zelo uravnotežena in cenovno ugodna. To bo tudi tema sobotnega predavanja na Zelenem sejmu.

samo-kreft
Samo Kreft

Na tem predavanju se bomo posvetili ajurvedskim pravilom za uživanje hrane. Ajurveda nas uči, da ni pomembno le to, kaj jemo, temveč tudi, kdaj in kako jemo. Hrana, ki jo uživamo, mora biti ustrezna in podporna naši telesni konstituciji (doši), enako pomembno pa je, da hrano jemo ob pravih časih in z mirnim stanjem duha.

Na predavanju bodo poslušalci dobili koristne napotke, ki jih bodo lahko takoj začeli upoštevati v vsakdanjem življenju (že takoj pri naslednjem obroku!).

swasthya
Swasthya d.o.o.

Preventiva je 80 % kurative. Na predavanju boste spoznali, kako deluje neem. Na enostaven način in na primerih iz prakse bo razloženo delovanje ekoloških gnojil na osnovi rastlinskih sredstev, za zatiranje najpogostejših škodljivcev in bolezni v naših vrtovih, sadovnjakih in domovih. Naj ostanejo težave s polži, strunami, čebulno muho, ušmi, gosenicami, plesnimi in gnilobami na rastlinah ter škoda zaradi zmrzali, toče ali suše le še slab spomin. Več o tej temi si lahko preberete tudi v članku https://www.ekopridelava.si/post/kako-deluje-neem

mitja-krizan
Mitja Križan

SKRB ZASE – Prizorišče 3

Na tem predavanju boste spoznali sistem klasificiranja posameznikov po ajurvedi, ugotavljali, zakaj smo si med seboj različni, kaj so naše prednosti in šibke točke. Vsak poslušalec bo v besedah predavatelja našel delček sebe in ob prepoznanju svojih lastnosti lažje razumel in sprejel sebe in druge. Poslušalci bodo domov odnesli dragoceno znanje o pomembnosti zdravega življenjskega sloga in o preprostih dihalnih tehnikah.

swasthya
Swasthya d.o.o.

Zvok in glasbo ljudje uporabljamo za sprostitev in zdravljenje že tisoče let. Zala in Žiga vas bosta s pomočjo kristalnih posod, šamanskega bobna, zvončkov, ropotuljic, vokalov ter drugih holističnih instrumentov popeljala v svet zdravilnega zvoka. 

svetal-gong
Svetal

V enourni delavnici se bo predstavila organizacija Art of Living oz. Umetnost življenja, ki je prisotna že v več kot v 150 državami po svetu. Njen cilj je ustvariti družbo brez nasilja. Svetovno znani duhovni in humanitarni vodja Sri Sri Ravi Shankar jo je ustanovil z namenom, da preko posameznika skupaj ustvarimo svetovni mir. Z izobraževanjem svetovne populacije na vseh nivojih širi znanje, kako obvladovati svoj um in čustva, pomembna spretnost, ki pa nas ne učijo ne v šolah ne doma.

Z uporabo starodavnih jogijskih tehnik kot so asane in dihalne tehnike, ter meditacija, se bomo izurili opazovati naš um. Najbolj znana tehnika je Sudarshankriya, ki se jo naučimo na 3 dnevnih delavnicah MEDITACIJA IN DIH. Na enourni predstavitvi se bomo poglobili v naravo uma in čustev in kako naš dih vpliva na našo kakovost življenja. Odkrili bomo različne nivoje obstoja in dihalnimi tehnikami in meditacijo prešli v svojo notranjo bit, v mir, od koder izviramo.

Obstaja kraj, kamor lahko prideš, kjer je vse lepo. Kje je ta kraj? Ne glej sem in tja; pridi v vase. Ko greš notri, postane vsak kraj lep. Potem, kamor koli greš, tam dodaš lepoto. Če ste nesrečni; te draži celo luna. – Sri Sri Ravi Shankar

art-of-living
Zavod za razvoj človekovih vrednot

Ajurveda je v zadnjih letih postala zelo popularna in o njej se veliko govori. Napisanih je bilo tudi precej knjig, ki pa ne dajejo praktičnega znanja, in bralca pustijo nezadovoljenega in zmedenega. Le malokdo lahko o ajurvedi razpravlja in predava na podlagi 30-letnih izkušenj in lastne prakse na področju ajurvedskega svetovanja. Na predavanju boste slišali glavne in najpomembnejše smernice in preproste napotke, ki pripeljejo do rezultatov. Spomnili se boste, kar že veste, in kaj je vedela že vaša babica, pa smo v ihti modernega življenja vse pozabili.

Vsi nasveti in priporočila bodo podani na način, da jih bo vsakdo ne samo slišal, ampak tudi razumel. Ajurvedskim napotkom namreč ne sledimo slepo, ampak jih razumemo in s tem postanejo del nas in našega načina življenja. Vse teme bodo predstavljene na primerih iz prakse in napak pacientov, s katerimi se dnevno srečujem in jim pomagam, da zopet najdejo stik z naravo in naravnimi zakoni.

gregor-obronek
Gregor Obronek

Joga je mnogo več kot le vadba, saj posameznika podpira v njegovem osebnem razvoju in na poti k njegovi avtentičnosti ter integriteti. Na jogo podlogo stopimo lahko iz različnih razlogov: lahko zgolj iz potrebe po omilitvi ali odpravi določene fizične bolečine, k razvijanju gibljivosti in moči telesa ali potrebe po globljem dihu in umiku od zunanjega sveta. A ne glede na razlog, vas joga nežno potisne v raziskovanje svojega jaz, kdo v resnici ste.

joga-stik
Maja Maselj

Na predavanju bo dr.Tina Mele, doktorica medicinskih znanosti in zeliščarka predstavila ozadje delovanja konoplje na naše telo na razumljiv, jasen, preprost, a strokoven način.

Izvedeli bomo kaj je to endokanabinoidni sistem, zakaj konoplja lahko pomaga pri toliko različnih težavah; kako jo lahko uporabimo za splošno zdravje in dobro počutje ter zakaj je konoplja fenomen za nego in zdravje naše kože.

Razjasnili bomo razliko med legalno, t.i. industrijsko konopljo ter nelegalno, psihoaktivno oz. rekreacijsko konopljo; na kaj je treba biti pozoren pri izbiri pripravkov ter na kakšen način lahko s konopljo dosežemo najboljše rezultate.

Dotaknili se bomo pomena kakovosti pri izbiri pripravkov iz konoplje ter na splošno filozofijo »clean« kozmetike in »clean« prehranskih dopolnil – brez odvečnega, brez škodljivih snovi.

tina-mele
dr. Tina Mele

SKRB ZASE – Prizorišče 4

Vabljeni na predavanje, kjer boste izvedeli, kako so nastale cvetne esence in zakaj so v današnjem času tako zelo pomembne.  

Ko se umirijo naša čustva, naš um in duh, se to odraža tudi na našem počutju in zdravju. Nam pri tem lahko pomagajo cvetne ali vibracijske esence? Kako to doseči in katere esence vas pri tem lahko podpirajo? Je med različnimi sistemi kakšna razlika? So primerne za otroke, šolarje? To in še več boste izvedeli na predavanju. Na voljo bo prostor za konkretna vprašanja. Veselim se srečanja z vami!

cvetne-esence
Susana Diez Rupnik

Koloidno srebro je močan naravni antibiotik in antimikotik, ki lahko olajša mnogotero zdravstveno težavo, krepi imunski sistem, vzpostavlja ter ohranja ravnovesje organizma. S ponovnim zavedanjem človeštva o zdravilni moči narave koloidno srebro znova postaja zanimivo in uporabno. Svoje štiriindvajsetletne izkušnje z uporabo koloidnega srebra na sebi, svojih otrocih in bližnjih, ki so mu zaupali ter poglabljanje vedenja in čutenja delovanja svojega energijskega ustroja bo predal Sergej Maras

sergej-maras
Sergej Maras

Govorili bomo o načinih filtriranja bazenov brez dodajanja kemičnih sredstev, prednostih sonaravno grajenega vodnega motiva, nekaj malega o vzdrževanju in pozitivnih učinkih prisotnosti vode v urbanem okolju. Del predavanja bo namenjen teoriji, del pa konkretnim vprašanjem udeležencev.

naravni-bazeni
Urban Perinčič

Cvetne esence vrtnic Roses of Love so nosilke visokih frekvenc vrtnic. Vračajo nam zaupanje v Ljubezen, harmonizirajo odnose, odpirajo srčni center in prinašajo frekvenco brezpogojne božanske ljubezni. Pomagajo nam najti pot iz uma v srce. Z njihovo podporo bomo vstopili v intimni prostor srca, da bi ponovno začutili esenco ljubezni. 

cvetne-esence
Susana Diez Rupnik

Starši ste najboljši zdravilci svojih otrok. Vaše roke in vaš dotik je najboljša domača lekarna za telesno in duševno ravnovesje otroka. Ni pomemben čas dneva, da si namenite čas za sprostitev. Tudi ni samo večerni ritual tisti, ko se spomnimo, da pomirjamo sebe in bližnje. 

Namenite nogicam svojih otrok sprostitev, ki jih bo z malo vaše vaje popeljala v miren spanec. Pa ne samo to. Sprostila in pomirila bo tudi vas. Program: Stopala so zemljevid telesa v malem; Kaj je pomembno vedeti pri masaži stopal vaših otrok?

mateja-letnar
Matejka Letnar

Spoznali boste vsebino najboljših knjig, ki lahko živijo z vami in na koncu odgovorili na vprašanje: “Kako bomo preživeli in uspeli”, Predava: dr. Katerina Vidner Ferkov, antropologinja, aromaterapevtka in avtorica za založbo BP

naravna-magija
dr. Katerina Vidner Ferkov

V neposredni bližini prizorišča sejma se nahaja Center sonaravne gradnje Gnezdo, Štula 10, kjer bodo med 9. in 14. uro ponujali brezplačno individualno svetovanje o naravnih gradbenih materialih in sistemih naravne gradnje – od zasnove do izvedbe. Zaželene so predhodne najave na info@gnezdo.si.

Ste sredi načrtovanja novega bivališča? Želite spoštljivo obnoviti staro družinsko hišo? Potrebujete energetsko prenovo in želite najnižji ogljični odtis? Potem je to priložnost za vas. Oglasite se v Gnezdu – prvemu centru sonaravne gradnje v Sloveniji, kjer nudijo svetovanje o vgradnji naravnih gradbenih materialov v novogradnjah in prenovah ter reševanje problemov s plesnijo od odpravljanja okužb do preprečevanja vzrokov. Poleg arhitekturnega in izvedbenega svetovanja ponujajo še najbolj naravne izdelke za obdelavo in nego lesa.

gnezdo

💚 Želimo vam prijetno preživet čas na Zelenem sejmu. 💚